Tuesday, April 13

Selamat Menghadapi Peperiksaan

Selamat mengulangkaji dan menghadapi peperiksaan sem 2. Kami para jurulatih mendoakan agar kejayaan seiring dengan usaha anda. Bacalah: Tips Menghadapi Stress Peperiksaan.


1.Buatlah persiapan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti menghabiskan sukatan pelajaran, mengulangkaji pelajaran dan membuat latih tubi.

2.Anda mestilah mampu mengawal mental dan emosi kesan stress tersebut agar tidak menjejaskan fokus pembelajaran anda yang berkemungkinan boleh menyebabkan kesan negatif seperti..blank, lupa, gementar yang keterlaluan dan sebagainya. Jika perlu mintalah nasihat kawan-kawan, pensyarah, kaunselor dan sebagainya.

3.Sekiranya anda mengalami tahap stress yang teruk seperti menghadapi masalah sukar untuk tidur, tidak berselera untuk makan, fikiran tidak tenteram dan sebaginya akibat terlalu memikirkan masalah pembelajaran dan peperiksaan yang akan anda hadapi maka cepat-cepatlah mengambil tindakan yang sepatutnya sebagaimana yang di nyatakan di atas.

4.Bagi memantapkan aspek kerohanian dan mentaliti anda dalam menghadapi peperiksaan maka ...ada baiknya anda membanyakkan DOA dan SEMBAHYANG anda memohonan ketenangan dan ketajaman pemikiran dalam menghadapi peperiksaan.

5.Sekiranya anda menghadapi stress yang teruk ketika menduduki peperiksaan, anda bolelah keluar sekejap (jika perlu) untuk mencuci muka, meminum air, dan sebagainya.

GOOD LUCK !!!

No comments: